Popular Posts

There was an error in this gadget

Friday, February 24, 2012

JANGAN BACA KALAU TAK MINAT NAK TURUNKAN BADAN! dan tips tentang senaman

lama tak blog nih.. however somethin happened to me in d past few days that i need to say somethin..

macam ni... saya tak suruh orang percaya yang saya dah bejaya turunkan berat badan yang banyak... tanpa produk... memang betul... saya agak berdisiplin... itu antara rahsianya... tapi rahsia paling besar untuk kurangkan berat badan... nak sihat... nak lawa... ialah

komitmen!!


tolonglaaaa....jangan sibuk2 tanya saya macamana ... lepas tu bila dengar penerangan (saya ni orang tanya saya jawab sungguh2 sebab saya suka share! SHARING IS CARING RITE?) buat muka..

DAH? NAK DENGAR JAWAPAN MACAMANA DARI SAYA?

there is no easy way to anything people!

mana ada benda dapat dengan mudah.... kalau mudah tu bohong saja... semua mesti ada usaha... sebab tu saya cakap... TAK SEDIA JANGAN MULA... KENA SEDIA, PLAN, SUSUN HIDUP DULU... sila baca post yang ni ye 100-days-of-eating-healthy

sebab ape tak sedia jangan mula?
 sebab bila tak sedia... saya akan mulalaa dengar...

alaaa tak bleh la tak makan nasik....

cuba cara ini

nak makan nasik jugak!

alaaa tak suka makan sayur...

sori... tak leh tolong..... janga la cuba2 nak jaga kesihatan lepas ni... redha dan pasrah je la dengan keadaan awak tu

alaa itu aalllaaaaa ini....

dah sudah... tak ape... awak sihat... awak happy dengan keadaan awak.. nape nak sakit2 kepala? saya memang dah berpenyakit... dah tak sihat... sebab tu saya mula take charge dengan kehidupan saya.. saya ada agenda saya.. so please... jangan mula ape2 plan pun kalau awak tak sedia nak berubah... ok?


REMEMBER! NAK BUAT BUAT... TAKNAK BUAT TAKDE SAPE NAK ROTAN AWAK PUN....
so tolonglah... jangan datang kat saya... tanya itu ini... pastu cebik muka... ala susahla tak makan nasi... ala tak suka la makan sayur... alaaa penat la nak exercise...

HEY... SAPA PAKSA AWAK NI???

Apa saya bagitau mula2 nak jaga kesihatan?

TETAPKAN PRIORITI DULU

susun kehidupan dulu...

dalam buat ape2 perkara sekali pun...kalau tak bersungguh memang tak ada kejayaan...

saya memang sudah tersedar dari mimpi saya yang apa yang saya amalkan and makan sebelum ini memudaratkan badan saya... saya rasa penat sentiasa... gula saya tinggi... pening kepala setiap hari.... nak tidurrrrr je 24 jam... period tak betul... saya tak larat hidup macam tu... saya muda lagi... jadi saya TAKE CHARGE! tanpa paksaan dari sape2 pun... saya buat bukan sebab nak lawa untuk suami... suami tak tau pun mula2 saya tukar makan saya... jadi saya susun pemakanan saya... saya buang tabiat yang memudaratkan kesihatan... saya mula bersenam... mula2 3 minit je saya larat.. lepas tu 10 minit... naik 15 minit... dalam seminggu saya boleh kayuh basikal 30 minit satu sesi.. tu kejayaan saya... selepas sebulan saya sudah berlari kat taman selama satu jam... saya hilang penat... pening hilang... gula dah turun ke tahap normal dan maintain... BONUS nye? badan saya makin langsing... kulit muka makin cerah... sihat Alhamdulillah..

KALAU TAK BERSEDIA TINGGALKAN TABIAT PEMAKANAN YANG LAMA JANGAN MULA DAN JANGAN RASA BERSALAH... MAKAN JE LAH APE AWAK NAK MAKAN... MUNIMLAH APE YANG AWAK NAK MINUM...AWAK SIHAT LAGI... MUDA LAGI... TAKDA KENCING MANIS..TAKDA DARAH TINGGI... JADI TERUSKAN... TAK APE.... (sampai badan awak bagitau awak satu hari nanti yang dia dah tak tahan )


OKEY BERENTI MEMBEBEL...


ok


Apabila anda mula mengamalkan cara hidup sihat... lebih2 untuk orang yang seriously overweight macam saya dulu... (we're talking 100 kg here people) after a few weeks you will discover badan awak akan mula melembik...
 seriously.. lembik ok.. lengan,.. perut gelebeh...

so macamana nak tone d body? kasi ilang perut yang gelebeh2 tu?

exercise!

30 minit je sehari kak... bukan lama pun...

pecahkan pun boleh juga jadi 3 sesi 10 minit je satu sesi


cerita exercise plan 100 days

rutin saya for 100 days ialah selepas waktu asar saya akan mula bersenam... kalau sempat 1 jam sambil tengok favorite show on tv (rancangan masak) saya akan kayuh basikal
kalau tak sempat...paling2 pun saya akan

15 minit kayuh basikal
15 minit angkat berat  OR

30 minit jogging kat taman

Hari pertama saya mampu buat 3 minit je kayuh basikal... punya la out of shape...

seminggu saya push diri saya.. dapat 15 minit

lepas sebulan bejaya kayuh basikal dengan resistance yang paling tinggi

lepas 100 hari kayuh basikal dengan kelajuan tinggi resistance tinggi dengan mudah.. Alhamdullilah....


Angkat berat

strengh training adalah bagus untuk meningkatkan metabolisma!

apabila kita angkat berat( tak berat pun 2.5 kg je saya mampu) ibarat kita bersenam untuk 3 hari!

 lemak kita akan dibakar 48 jam selepas kita berhenti bersenam... untung kan?

nak tau? mula2 saya tak beli  handweights.. saya pakai TONG MINYAK HITAM 3 liter hahahaaa canggey...

sekarang ni saya dah tak buat hari2 dah.. tapi saya cuba juga at least 3 times a week specially on weekends saya akan buat lama sikit..



disini saya link a few of my favorite website tentang easy exercise plan... saya search dan saya ikut mana yang saya mampu dan suka... Insya Allah...

exercise video best

Turunkan satu saiz dalam 6 minggu

plan exercise harian yang sangat mudah

exercise di rumah sahaja tapi berbaloi!

Tuesday, December 6, 2011

ALAAAA NAK MAKAN KAT LUAR DATING2 DENGAN HUBBY..TAPI I DIET! MACAMANA???

hai!!!!

Masya Allah lama giler tak update ek... punye bz cuti sekolah ni tah buat pe tah....

okey.... takpe la sowee ek kepada pengikut2 blog.... tak sangke popular jugak hahaha perasan...

ok quick post today before saya search lagi topik2 yang best

tapi b4 dat summary dulu...

macam ni laa kan... sebenarnya takde sangat dah nak citer pasal jaga makan ni...

kombinasi diet low carb better choices in food and exercise tu je takde pe...

yang penting buat... komit... and tunggu result dengan sabar... tapi ape2 tak paham or musykil...tanye jela saya bleh saya bincang kat blog kan?

ok set?

MENU MAKAN LUAR

ape yang paling saya suka order bila kat luar sebab nak jaga makan ni ialah...

BIHUN TOMYAM!

Tahukah anda tomyam ialah SUPERFOOD? canggey tak canggey da laa sedap BLEH MENGURUSKAN BADAN... makan banyak tapi bleh kurus giler ah ye tak hehehe

nape arr???

TOMYAM resepi dia ada ape?

serai- buang angin, pecah lemak

limau purut- sama...

cili padi--bakar lemak  tingkatkan metabolisma

limau nipis- masam-turunkan gula, bakar lemak

mintak je sayur lebih kasik kenyang... bihun or kuey tiow- karbohidrat yang better choice dari nasi or mi kuning

order kailan goreng untuk 2 orang

pastu air epal kosong double

dah dating la awak dengan hubby... aci je kan... hehe...


QUICK RECIPE

ASPARAGUS AND BUTTON MUSHROOM STIR FRY

3 INGREDIENTS!

BLACK PEPPER 1 TBSP
OLIVE OIL 1 TBSP
GARLIC 2 ULAS

BLACK PEPPER TU BANYAK SIKIT TAKPE.. GARLIC KASI CINCANG...DAH... GORENG SAYUR TU DENGAN BAHAN DIATAS, SEDAP.. RESEPI INI SESUAI DENGAN SAYUR YANG KERAS2 MENGKAL2 SIKIT... CARROT, BROCCOLI, CAULIFLOWER, SAYUR LEMBIK2 TAK BERAPA BEST... SELAMAT MENCUBA!!

NEXT ENTRY

PLAN EXERCISE SAYA SEMINGGU

Thursday, October 20, 2011

tips untuk sukses di dapur terutamanya peti ais AND resepi kuey tiow Senang Sedap n Sihat


By the way

this is my fav exercise!

senang je nak buat tapi bila dah start buat...peh terasa satu badan beb


ok dah?



ok today kita nak cerita pasal memasak

kita kena tukar mentaliti kita.... DIET tak semestinya TERSEKSA...sape kata tak leh makan tu makan ni?

anggaplah ini peluang kita nak cuba resepi2 baru dan asah skil kita kat dapur.. 

eleh...aku ari2 masak tau untuk laki n anak aku

yerrr.... tapi masak ape?

typical menu isteri-isteri sibuk (jangan kecik ati saya pun macam ni dulu)


dialog seorang isteri:

hmmmm (jenguk peti ais) takdek pe nak masak

A- tak yah masak...beli mi goreng kat kedai mamak
B. KFC 
C. masak ape yang ada... telur, sadin, ikan goreng, ayam goreng

SAYUR MANAA???

kenapa tak ada sayur dalam peti ais?

A. sayur cepat rosak la ( dah tak masak memang rosak)
B. anak n laki aku tak suka sayur (biar la diorang dulu.... AWAK TU BETULKAN DIRI DULU)
C. MALASSSS (TAK LEH TOLONG KAT SINI..macam biasa...nak buat, buat...tak nak sudah)
D. tak ada masa (ni pun alasan...sebenarnya taknak... takpe2 takde orang paksa...plan hidup awak kena 
     susun dulu...baru bleh jaga kesihatan )

so aduan yang saya dapat dari kawan2 ialah...

inilah masalah besar yang kita kena tackle... jeng jeng jeng....

PETI AIS KOSONG

bila fridge kosong...kita takleh buat better choices untuk makan...kita akan makan apee je yang ada...dan kebanyakannya BAD BAD CHOICES...nasi n ikan goreng je... contohnya... pastu sebab takda lauk lain...makanlaaa nasik tu curah kicap banyak2...nasik banyak2 sebab lapar...kan kan.... 

LANGKAH PERTAMA DAPUR SIHAT

PENUHKAN PETI AIS

  • ikan
  • ayam
  • daging
  • sayur
  • sayur
  • sayur
  • sayur
  • sayur
  • buah

bila dah banyak makanan dalam peti ais..baru bleh masak... baru bleh buat BETTER HEALTHIER CHOICES ok?

LANGKAH DUA

TUKAR:

1) minyak sawit kepada -olive oil or canola or sunflower TRANSFAT!!! BAHAYA!!!GEMUK!!!KANSER!!!


2) Beras kepada : beras yang kurang kanji and more fiber (last post)

3) Tepung putih, roti putih (takda fiber takda khasiat pure sugar tau tak) kepada- tepung wholemeal (atta) and roti wholemeal
   
     SUPER TIP!

             Bila buat ape2 dengan tepung putih untuk family (cekodok, lempeng) CAMPURKAN 2 sudu besar QUAKER OATS ..ini TAK AKAN  UBAH RASA cekodok awak tu tapi bantu tambah fiber and khasiat

and lau tak suka rasa tepung wholemeal, buat la cara diatas atau campurkan tepung wholemeal dalam tepung putih gradually until u dah biasa dengan rasanya



LANGKAH TIGA

BELI (kalau dah ada GUNA SUNGGUH2)

1) OVEN-kurangkan goreng...bakar (checkout my recipe for ayam goreng sihat
                        
                           tahukah anda semua benda yang bergoreng boleh dibakar dalam oven?lagi sedap beb
                            
                              nuggets, drummet, FRENCH FRIES (susun atas dulang oven, percikkan minyak sikit,  
                             campak dalam oven, 30 minit, high heat, tinggal, bleh tido,TING! Sihat dan Sedap dan 
                             Senang)

2) STEAMER - senang nak masak sihat ada steamer nih


FAVOURITE RECIPE



KUEY TIOW SIHAT

Celur kuey tiow

potong2 sayur kesukaan (saya punya? broccoli, carrot, asparagus, sawi, cendawan enoki, cendawan tiram)
sebanyak SATU MANGKUK BESAR

SUPER TIP:

nak sayur cantik dan hijau dan crunchy macam kat kedai?

1) celur sayur2 hijau dalam air mendidih 2 minit (sampai naik hijau) Tos dan rendam dalam air SEJUK (AIS ATAU AIR DALAM PETI AIS) pastu biar sampai awak ready nak masak... Insya Allah...sedap dan berselera tengok sayur2 tu...takla kaler coklat tak selera gitu

potong2 ayam or daging or seafood (ikut suka ati peti ais korang)

curah minyak sikit dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar, halia sikit, curah 2 sudu besar sos tiram, 1 sudu kicap cair (atau ikut rasa awak,, saya masak ikut rasa saya, try and experimen ok beb? suka banyak kuah letak lebih sos, hantam sajeee) 

masuk ayam/daging/seafood , stir until done

masuk sayur, tumis2 , bancuh 1 sudu kecik tepung jagung dengan 1 sudu air, curah dalam kuali pastu tos kuey tiow campak dalam kuali...siap! sedap dan sihat!

ciao!

next entry : ALAAAA NAK MAKAN KAT LUAR DATING2 DENGAN HUBBY..TAPI I DIET! MACAMANA???







Friday, October 14, 2011

TIPS BANTUAN UNTUK SUKSES-NAK MAKAN NASIK JUGAAAK! MACAMANA? dan resepi teh tarik sihat

HAI!

This entry adalah SOS untuk kawanku nurul akma n frens..hehehe

PANTANG NAMPAK NASI

ok sini kita nak cerita makan nasi

kenapa saya ambil nasik sikit sekarang?

diulangi disini...1 SERVING IAITU 1 CAWAN nasi putih biasa (NOTE: BIASA) mengandungi 10 sudu GULA

lebih kurang... lagi melekit dan wangi nasik tu... THAI, PULUT,SUSHI RICE, CAP NAGA MUTIARA, ------lagi tinggi kandungan gulanya.

nasi putih ni kan..bukan tak bagus apenye tau... dia takde nutrisi...TAKDE NUTRISI TAKDE FIBER NOTHING!. jadi bila dia masuk je perut, otomatik terus burn jadi energy, ingat! ENERGY TAKEN VS ENERGY BURNED, lebihan energy masuk mana? lemak... dan bila cepat sangat burn energy, badan kita jadi letih, ngantuk, penat...macam bila kita lepas lari kan... penat...sama laa.. tu yang kata

"nasi lemak ni wat aku ngantuk laaa"

....bukan salah nasik lemak tu ok... berapa banyak makan tu yang penting...LEPAS TU sebab dia tak ada fiber kita akan lapar balik dengan cepatnya!.... tu yang ketagih tu... masuk nasik, dia bakar abih....lapar then nak nasik lagi... round and round and ROUND jugak la perut kita

TAPI NAK NASIKKKKK JUGAAAAAAKKKKKK!!!!!!!!! MELAYU LAAAAA TAU TAKKK!!

ok jangan merentan...ada solusi ok....

TRY BETTER CHOICES

ok nak nasik? saya recommend beberapa jenis beras.... kandungan nutrisi lebih tinggi, ada FIBER untuk bantu kita kenyang, rendah KANJI untuk mengurangkan kalori, nak tak?

- BROWN RICE
-BERAS REBUS (BERAS INDIA)
-BERAS BASMATI

saya recommend, untuk orang yang cepat rasa pelik untuk cuba beras lain, tukarlah kepada beras basmati, kurang kanji, kurang gula masuk badan...

PILIHAN SAYA?

BERAS REBUS(PARBOILED RICE) BASMATI FAEZA, BERAS REBUS BASMATI VITAGRAIN JASMINE

kat carrefour ade dua2 ni... orang diabetic memang i recommend makan

PSSTT... lagi sedap dari herba poney...yang rasa macam pasir tu... sama sihatnya

kenapa? sebab sedaaappp.... tak rasa macam sihat pun... dan boleh makan macam biasa... 1 cup tapi kandungan gulanya suku cup je...ok kan?

satu lagi... dua2 jenis beras ni ada fiber n extra nutrition sama macam brown rice... tapi yelaaa brown rice ni susah nak telan sikit.... i pun tak minat...

tapi...mahal sikit laa..... tapi bukan makan banyak pun dah kan... hehe


extra entri:

TEH TARIK SIHAT!

guna susu sejat cair (dalam takda gula tak macam susu manis) untuk wat teh tarik and kurangkan gula sikit or pakai EQUAL , tambah serbuk kayu manis... nyamnyam.... ilangkan cravings... jangan seksa diri yek...

ciao!

next entry: TIPS UNTUK SUKSES DI DAPUR DAN PETI AIS

Thursday, October 13, 2011

my typical menu for a day

hi... lama dah tak menulis... ok hari ni nak share tentang my typical menu....

early morning just after waking up, bukak mata je, i amalkan minum air with lemon/lime/cider vinegar. ini untuk cleanse/detox our body and turunkan kadar gula yang malam tadi

breakfast!

i cannot stress enough about the importance of having breakfast. " alaaaa malas laa tak selera laaaa nanti lunch skali kan senang"

why do u have to have breakfast?

ok... nak cerita sikit pasal the human body

our body ni very clever machinery.

u dah starve dia dari malam sampai pagi, dia perlukan energy untuk gerak. tapi awak tak bagi2..lambat nya nak isi minyak... so ape jadi?

badan kita ingat dunia sedang menghadapi kemarau, kebuluran, dia conpius bila la lagi nak dapat makanan...ntah2 agaknya takkan dapat makanan lagi...yelaaaa dia ingat ada kebuluran berlaku... jadi... bila masuk je makanan ( dahla makan lambat...banyak pulak yang masuk...ye laaa lapar kan) apa badan kita buat?

dia pegang semua makanan tu taknak proses, taknak convert jadi energy, dia slow kan metabolisme sebab dia takut nak pakai energy, takut abis nanti tah tak dapat makan dah kan? ape akibatnya pada diri sendiri? semua energy yang badan kita pegang tak nak burn tu dia letak kat mana? haaaaa FAT CELL LAA.... lagi selalu buat perangai makan tak tentu lagi konpius badan...dah metabolisma (pembakaran lemak) terus tak jalan, lembab.... tu yang ada dialog "ehhh u makan banyaak mana pun tak gemuk2 ek.... i tak makan pun tak kurus2 napeeee."

so kita kena ajar body kita untuk tingkatkan metabolisma, burn fat walaupun tak buat ape2..best tak?

CARANYA

BREAKFAST!! CONSISTENT TIMING PLEASE!

RAJIN SIKIT BANGUN PAGI MASAK... bukan suruh masak nasik lemak rendang ayam pun,... have something light ok

DIANA'S TYPICAL BREAKFAST

1 apple with cinnamon powder (kayu manis terbukti menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kekuatan insulin, membantu membakar lemak)

fried eggs 2 biji..ye 2 biji... protein membantu kita menahan lapar sepanjang hari dan regulate our sugar jadi takla kul 10 dah kebulur

wholemeal bread 2 keping... extra fiber membantu kita supaya tidak lapar... ingat JANGAN LAPAR!!

ni bukan hari2... bosan woo.... saya banyak resepi breakfast...i love breakfast...tapi lain entri k


10 AM SNACKING

kita mesti snack...kalau tak kita lapar...bila kita lapar kita akan buat bad choices ok... dah lapar hentammm saje makan ape pun...

choose good and excellent snacks!

my favorite: almonds, walnuts, segala jenis nuts, kuaci, whole meal biskut (bukan 10 keping, 2 keping cukup ok)
apple cicah peanut butter

KEAJAIBAN KEKACANG

almonds and walnuts  ada kandungan omega 3paling tinggi banding kacan2 yang lain..sedap plak tu

..ape benda omega 3 nihh...

omega 3 ialah sejenis lemak ..haaaa?? lemak kan gemookkkk

dengarlah nak cerita magic nya

lemak bukan sebabkan gemuk ok.... MAKAN BANYAK sebabkan gemuk....

omega 3 punya power ialah dia boleh BAKAR lemak jahat! dan buat kita kenyaaaanggggg sentiasa.... dia bagitau otak kita...haaa badan ni kenyang dah...berenti makan.,..mula bakar energy!. terer tak omega 3?

sebab tu saya masak guna MINYAK CANOLA sekarang...senang je carik brand NATUREL banyak jual...

pssstt.... berhenti guna minyak sawit please.... minyak sawit ada TRANS FAT...lemak ni badan tak leh proses...jadi dia terus simpan dan betepek di dalam badan

saya nak awak buat experimen sikit... masak benda berminyak macam kari or sambal tumis pakai minyak sawit and minyak canola

simpan dalam peti ais

mangkuk guna minyak sawit akan beku meninggalkan sekeping lemak atas gravy kan

awak bayangkan minyak beku tu dalam badan awak... SIHATNYAAAA

minyak canola? tengoklah sendiri...takkan beku... akan kekal bentuk minyak...

so kalau bleh.... tukarlaaa untuk masa depan.....

aallaaaaaa minyak canola tu mahal laaa.... 3 kg 25 inggit
minyak buruh 3 kg baru 12 inggit

suka ati la... tapi cuba kira ubat kalau sakit

kena kencing manis, darah tinggi, jantung... murah sangat ker?

huhu

ok

next

DIANA'S TYPICAL LUNCH

ok saya kurang sikit lunch2 ni (ngaku) sebab saya dinner cepat...dalam kul 6 dah makan dinner, tapi untuk orang lain yang makan dinner lambat  please have lunch...ingat! bila badan dapat makanan secara konsisten dia akan otomatik bakar tenaga secara konsisten gak... jadi biar badan kita tu membakaaarrrrr je kejanya ok?

tuna sandwich with timun

OR

sup sayur


TYPICAL AFTERNOON SNACK

1 glass of milk


1 apple or buah2 lain yang hi-fiber


DINNER

DOUBLE SERVING VEGETABLE (masak laaa resepi ape2 pun ikut selera)

PROTEIN (AYAM KE DAGING KE IKAN KE)

NASI (1/2 CUP) SAIZ? 1 penumbuk tangan

lapa lagi makan sayur tu banyak2 ... seperiuk pun takpe ok

kalau taknak makan nasik... buatlaaa mihun sup ke ape ke


TIPS TAMBAHAN

MAKE SURE U HAVE 5 SERVINGS OF FRUIT N VEGE PER DAY

ape maksud 1 serving?

allaaaa sikit jeee....

bayangkan 1 biji apple...tu la 1 serving

sukat guna apple tu... kalau carrot? potong2 dapat 1 cup tu 1 serving

5 biji baby tomato, 1 serving

segenggam kobis 1 serving

banyak sangat ke? takdeee ahhh

sikit je

ok penat....

esok entri lain plak eh

bubye!


Thursday, October 6, 2011

Exercise...yeeech

exercising...mmmm where to start?

okay... seperti yang saya suda observe kebanyakan kakak2 and adik2 memang selama ni bagi alasan yang sama dengan saya pernah bagi dahulu...

" ala akak maaanaaaa ada masaa nak exercise2 ni dengan anak2 lagi itula inila bla bla bla..."

ehem... i takdek anak and masa i single pun i takdek masa nak exercise2 ni.... skang dah tak sihat baru nak mula... tapi bila dah mula? ok je...

"alaaa taknak laaa nanti kuar muscle macam jantan plak rupa i , suami suka i tembam2 sikit..."

ehem... lau mengah, tecungap2, asik2 ngadu penat suami pun tak selera laaa

Zaman datuk nenek moyang kita dahulu...diorang memang banyak makan nasi... tapi cuba gi interview diorang apa diaorang makan dengan nasi tu? nak jumpa ayam lembu kambing hari2 macam kita? tak deknyeee.... and kebanyakan diorang keja keras... keja kebun....emm ape kesimpulan ni?

energy burned is more than energy taken

kita zaman sekarang?

nak nasi beriani pagi petang siang malam boleh kan kan kan...

pagi

mi goreng dengan telur teh tarik campur karipap lagi 2 biji

jam 10

teh ais kuih donat

kul 11

kunyah biskut kerepek

kul 12

lunch

nasi, ayam kari ikan goreng sirap bandung

petang

goreng pisang, keropok lekor, coke

dinner

nasi ayam ice blended

kul 10 malam

kunyah kerepek sambil tengok tv

kul 12 malam

roti canai teh tarik


angkat tangan sapa punya menu nih????

huhuhuhu... kerja?

duduk bangun duduk duduk duduk bangun dalam bilik air-cond

kesimpulannya

energy taken is waaaaaaaayyyyyyyyyyyyyyy moreeeee than energy burned

result? fat, lethargy, blood pressure naik, gula naik, sakit kepala, suma2 tulaaaa



so.. balik pada topik asal

exercise exercise exercise

sikit jeeee

30 minit EVERYDAY NO EXCUSE

30 minit ni boleh dipecah2kan

apa jenis? ok gi google beratus ribu jenis exercise ada... saya pun google exercise saya...free video ada, takpun kuarkan mesin exercise yang berabuk tu... buat.... buat slow2 dulu... yang penting buat sampai berpeluh 30 minit... nak pecah2kan 10 minit pagi 10 minit petang pun boleh jugak.... tapi mesti buat hari2... masukkan dalam plan hidup, sambil tengok tv citer filipina petang2 tu jumping jack, GET MOVING!

exercise akan bantu kita burn fat, bina muscle, bila jantung kita berdegup kencang maksudnya kita akan burn calorie...bila kita start exercise pembakaran yang berlaku bukan hanya pada masa tu tau..kadar metabolisma kita akan meningkat dan pembakaran kalorie akan berlaku selama 24 jam untung tak?

Dah sudah,  jangan risauuu... FISIOLOGI BADAN WANITA MEMBUATKAN KITA TIDAK AKAN - IMPOSSIBLE! untuk kita bina muscle macam badan jantan... kecuali makan steroid...tak beketul nyerrr... lagi2 buat 30 minit je... orang tu makan ubat.... exercise 7 jam sehari baru dapat badan gitu....yang akan terjadi badan kita akan ketat, yang gelebeh2 tu akan mengecut... dari xl ke m dari m ke s i tell u.....

ermm exercise je laa takyah jaga makan ..kan dah exercise...

INGAT ENERGY TAKEN AND ENERGY BURNED

1 biji karipap memerlukan setengah jam berlari untuk dibakar kalorinya

jaga makan akan menyebabkan berat badan turun, EXERCISE akan bantu bina muscle and burn fat...

kenapa asik sebut pasal muscle ni...

bila berat badan da turun, maksudnya lemak kita suda susut, ruang kosong tu kita nak isi dengan muscle sebab kita taknak lemak datang balik, lebih muscle = lebih alat untuk bakar lemak, muscle ialah tempat bakar lemak, dan kita taknak kekurangan makan yang kita alami tu menyebabkan muscle kita terbakar sekali, kalau kita hilang muscle, tempat kosong tu akan cepat2 di conquer oleh lemak, makin gemuk la kita padahal asalnya nak turun.. disinilah akan bermula fenomena yo-yo

turun 500 g, naik 5 kg hahahaahaaa

ahhhh! tensenla takyahla peningla susah sangat!

nak buat ...buat....taknak buat sudah.... jangan dok ngeluh alaaaaaa bilaaa laaa nak kurus...alaaaa nape laaa i dah tak saiz  s... alaaaaa nape laaa skang asik asik penaaaaatttt jeee....


bila u dah start exercise, ull notice energy akan meningkat, 3 minit pertama jeeee penat.... lepas tu peh hormon adrenalin dah kick in... energy akan betambah dan  akan melahirkan perasaan feel good yang wow lah i tell u....

untuk lebih pertolongan... daftarkan diri anda di www.livestrong.com/myplate

website ni kita boleh daftarkan apa kita makan hari ini dan berapa banyak kalori kita burn masa exercise, bukan apaa.... untuk motivasi diri... bila tengok berapa banyak kita makan satu hari... huih... takut beb... tapi kita masukkan jugak aktiviti ape kita buat hari tu dan tengok kalori kita dah bakar...best... website ni banyak bantu saya kenalpasti makanan apa yang paling banyak kalori... menu asia suma ada disini... nasi lemak ayam kari rendang suma ada... so cuba ye


and about the exercise

daftar diri kat shape.com, banyaaaakkk easy but exercise yang kalau buat isyh terasa lah sooo JOM EXERCISE!!

Wednesday, October 5, 2011

100 days of Eating Healthy - caiyok! step 1 - 3

by the way u can check my facebook for before and after pics just request to add me k?

starting weight: 80 +++

goal reached after 100 days - 70 kg and maintaining!


Atas permintaan rakan2... akhirnya ku mengalah jua.... bukan ape.... aku taknak blog pasal aku malu kalau plan tak jadi.... emm sebelum terlupa... better if i blog dulu THE PLAN after that baru i blog about peristiwa yang menyebabkan i start this plan... i dont wanna call it DIETING but its a lifestyle change... all this info adalah hasil research aku on the net, reading, reading and clicking and clicking, so i am NO EXPERT please but i do wat works for ME. So i am not asking u to follow but its something that i feel must be shared, have questions pleaseeeeee ask dont kutuk huhu

first things first.. why 100?

i read somewhere that to make something a habit u must do it at least 40 days... then i thought why not 100 days? untuk hilangkan berat badan anda tidak boleh terlalu cepat.. jika terlalu cepat apa yang hilang ialah muscle and fat... then when u gain it all back muscle loss will be replaced by more fat! urgh... kita nak bina muscle supaya kita tak bagi ruang untuk fat cells takeover, so weight loss will be sustained...

ok lets go

step 1

set your date

choose day 1 -make sure mental and physical is ready, think about wat u want, nak cantik? nak kurus? nak sihat? more energy? perut tebal? bon suda tebal?

for me its a health check up results that made me sit up and take charge!

step 2

ukur pinggang lepas tu baru timbang

why? fat accumulated around your belly is THE MOST DANGEROUS OF ALL, disitu lah toxins berkumpul, meningkatkan kadar insulin dalam badan, penyebab kanser, dan ape sajelah yang merosakkan badan, tapi dont worry, area ni akan turun dulu Insya Allah... so take note of your waist

my waist starting : 40 ++ inch, jeans pakai 42, dan ada yang tekeluar atas pinggang, love handles cukup untuk 3 orang pegang huhu hinaa,......

my waist now 34! selepas 2 minggu seluar dah longgar, now dah takleh pakai, no more love handles, flat upper belly.. hehe

jangan pedulik sangat dengan penimbang, timbang just to know where u are rite now, sebab seperti anda akan alami, berat badan akan reach a plateau..that means dia akan stop dan bedegil untuk turun dan buatkan kita sakit hati kecewa dan putus asa... ive been there.... tapi ABAIKAN..teruskan usaha dan ukur pinggang, beli baju kecik untuk tingkatkan motivasi caiyok!

step 3

mula bersedia untuk tukar cara makan..BUKAN TAHAN makan tapi TUKAR, bila dah boleh buat 1 perkara ni kita akan rasa perubahan selepas 7 hari sahaja

PEGANG MANTRA INI

SUGAR IS OUR ENEMY

sorry kawan2 awak cakaplah macamanapun... alaaa kita tak kencing manis... sikit2 kan ok je... ok la macam ni cerita ringkasnya eh...

GULA bukan hanya gula yang masuk dalam air teh tu

KARBOHIDRAT adalah sejenis gula...

1 cawan nasi putih = 10 sudu gula

APESAL KO BENCI GULA NI

gula meningkatkan kadar insulin, insulin yang tinggi menyebabkan lemak mengumpul semua gula dalam badan dan simpan, simpan jadi gemuk ...ok faham?

manusia normal hanya memerlukan 6 sudu ADDED sugar dalam satu hari

teh ais ada berapa banyak gula? 1 sudu teh susu manis = 15 sudu gula...emmm nyamyammm...

jadi ini plan makan saya

mula2 ape kena buat

pinggan yang awak buat makan hari2 tu bahagi kan tiga






hijau- sayur + buah

merah - protein

grey- nasi


ADA BERANI?

makanlah sayur sebanyak2 nya...sampai kenyang

jangan pikir dulu kena kukus la kena stim la..masak sama macam awak masak untuk family,nak masak lodeh? masaklaaa...nak masak dalca? masaklaaaa jangan pikir dulu benda2 tu tapi yang penting makan sayur and lauk banyak2... kalau semangat tinggi, jangan sentuh nasi untuk 5 hari pertama, TAPI INGAT! JANGAN BUAT DIRI LAPAR! JANGAN TAHAN MAKAN! MAKANLAAAAAA TOLONGLAAAA tapi makanlah sayur

sayur banyak tu macammane?

selama ni masak untuk family semangkuk sayur kongsi 8 orang kan kan kan?

sekarang semangkuk sayur tu awak punya sorang,

contoh: setengah kobis, 1 pokok besar brokoli, 2 batang carrot untuk SEORANG

makan sayur dulu baru makan nasi...confirm tak lalu sebab kekenyangan....lady lapar tak nak berlapar wooo...lady lapar mau kenyang....

buat laaa seminggu awak akan nampak beza pada stamina, energy, perut leper...peh... ok penat dah.... esok kita cerita pasal exercise! jangan takuttttt siiiikiiiiit je

ciao!

Health News