Popular Posts

There was an error in this gadget

Wednesday, October 5, 2011

100 days of Eating Healthy - caiyok! step 1 - 3

by the way u can check my facebook for before and after pics just request to add me k?

starting weight: 80 +++

goal reached after 100 days - 70 kg and maintaining!


Atas permintaan rakan2... akhirnya ku mengalah jua.... bukan ape.... aku taknak blog pasal aku malu kalau plan tak jadi.... emm sebelum terlupa... better if i blog dulu THE PLAN after that baru i blog about peristiwa yang menyebabkan i start this plan... i dont wanna call it DIETING but its a lifestyle change... all this info adalah hasil research aku on the net, reading, reading and clicking and clicking, so i am NO EXPERT please but i do wat works for ME. So i am not asking u to follow but its something that i feel must be shared, have questions pleaseeeeee ask dont kutuk huhu

first things first.. why 100?

i read somewhere that to make something a habit u must do it at least 40 days... then i thought why not 100 days? untuk hilangkan berat badan anda tidak boleh terlalu cepat.. jika terlalu cepat apa yang hilang ialah muscle and fat... then when u gain it all back muscle loss will be replaced by more fat! urgh... kita nak bina muscle supaya kita tak bagi ruang untuk fat cells takeover, so weight loss will be sustained...

ok lets go

step 1

set your date

choose day 1 -make sure mental and physical is ready, think about wat u want, nak cantik? nak kurus? nak sihat? more energy? perut tebal? bon suda tebal?

for me its a health check up results that made me sit up and take charge!

step 2

ukur pinggang lepas tu baru timbang

why? fat accumulated around your belly is THE MOST DANGEROUS OF ALL, disitu lah toxins berkumpul, meningkatkan kadar insulin dalam badan, penyebab kanser, dan ape sajelah yang merosakkan badan, tapi dont worry, area ni akan turun dulu Insya Allah... so take note of your waist

my waist starting : 40 ++ inch, jeans pakai 42, dan ada yang tekeluar atas pinggang, love handles cukup untuk 3 orang pegang huhu hinaa,......

my waist now 34! selepas 2 minggu seluar dah longgar, now dah takleh pakai, no more love handles, flat upper belly.. hehe

jangan pedulik sangat dengan penimbang, timbang just to know where u are rite now, sebab seperti anda akan alami, berat badan akan reach a plateau..that means dia akan stop dan bedegil untuk turun dan buatkan kita sakit hati kecewa dan putus asa... ive been there.... tapi ABAIKAN..teruskan usaha dan ukur pinggang, beli baju kecik untuk tingkatkan motivasi caiyok!

step 3

mula bersedia untuk tukar cara makan..BUKAN TAHAN makan tapi TUKAR, bila dah boleh buat 1 perkara ni kita akan rasa perubahan selepas 7 hari sahaja

PEGANG MANTRA INI

SUGAR IS OUR ENEMY

sorry kawan2 awak cakaplah macamanapun... alaaa kita tak kencing manis... sikit2 kan ok je... ok la macam ni cerita ringkasnya eh...

GULA bukan hanya gula yang masuk dalam air teh tu

KARBOHIDRAT adalah sejenis gula...

1 cawan nasi putih = 10 sudu gula

APESAL KO BENCI GULA NI

gula meningkatkan kadar insulin, insulin yang tinggi menyebabkan lemak mengumpul semua gula dalam badan dan simpan, simpan jadi gemuk ...ok faham?

manusia normal hanya memerlukan 6 sudu ADDED sugar dalam satu hari

teh ais ada berapa banyak gula? 1 sudu teh susu manis = 15 sudu gula...emmm nyamyammm...

jadi ini plan makan saya

mula2 ape kena buat

pinggan yang awak buat makan hari2 tu bahagi kan tiga






hijau- sayur + buah

merah - protein

grey- nasi


ADA BERANI?

makanlah sayur sebanyak2 nya...sampai kenyang

jangan pikir dulu kena kukus la kena stim la..masak sama macam awak masak untuk family,nak masak lodeh? masaklaaa...nak masak dalca? masaklaaaa jangan pikir dulu benda2 tu tapi yang penting makan sayur and lauk banyak2... kalau semangat tinggi, jangan sentuh nasi untuk 5 hari pertama, TAPI INGAT! JANGAN BUAT DIRI LAPAR! JANGAN TAHAN MAKAN! MAKANLAAAAAA TOLONGLAAAA tapi makanlah sayur

sayur banyak tu macammane?

selama ni masak untuk family semangkuk sayur kongsi 8 orang kan kan kan?

sekarang semangkuk sayur tu awak punya sorang,

contoh: setengah kobis, 1 pokok besar brokoli, 2 batang carrot untuk SEORANG

makan sayur dulu baru makan nasi...confirm tak lalu sebab kekenyangan....lady lapar tak nak berlapar wooo...lady lapar mau kenyang....

buat laaa seminggu awak akan nampak beza pada stamina, energy, perut leper...peh... ok penat dah.... esok kita cerita pasal exercise! jangan takuttttt siiiikiiiiit je

ciao!

No comments:

Health News