Popular Posts

There was an error in this gadget

Friday, October 14, 2011

TIPS BANTUAN UNTUK SUKSES-NAK MAKAN NASIK JUGAAAK! MACAMANA? dan resepi teh tarik sihat

HAI!

This entry adalah SOS untuk kawanku nurul akma n frens..hehehe

PANTANG NAMPAK NASI

ok sini kita nak cerita makan nasi

kenapa saya ambil nasik sikit sekarang?

diulangi disini...1 SERVING IAITU 1 CAWAN nasi putih biasa (NOTE: BIASA) mengandungi 10 sudu GULA

lebih kurang... lagi melekit dan wangi nasik tu... THAI, PULUT,SUSHI RICE, CAP NAGA MUTIARA, ------lagi tinggi kandungan gulanya.

nasi putih ni kan..bukan tak bagus apenye tau... dia takde nutrisi...TAKDE NUTRISI TAKDE FIBER NOTHING!. jadi bila dia masuk je perut, otomatik terus burn jadi energy, ingat! ENERGY TAKEN VS ENERGY BURNED, lebihan energy masuk mana? lemak... dan bila cepat sangat burn energy, badan kita jadi letih, ngantuk, penat...macam bila kita lepas lari kan... penat...sama laa.. tu yang kata

"nasi lemak ni wat aku ngantuk laaa"

....bukan salah nasik lemak tu ok... berapa banyak makan tu yang penting...LEPAS TU sebab dia tak ada fiber kita akan lapar balik dengan cepatnya!.... tu yang ketagih tu... masuk nasik, dia bakar abih....lapar then nak nasik lagi... round and round and ROUND jugak la perut kita

TAPI NAK NASIKKKKK JUGAAAAAAKKKKKK!!!!!!!!! MELAYU LAAAAA TAU TAKKK!!

ok jangan merentan...ada solusi ok....

TRY BETTER CHOICES

ok nak nasik? saya recommend beberapa jenis beras.... kandungan nutrisi lebih tinggi, ada FIBER untuk bantu kita kenyang, rendah KANJI untuk mengurangkan kalori, nak tak?

- BROWN RICE
-BERAS REBUS (BERAS INDIA)
-BERAS BASMATI

saya recommend, untuk orang yang cepat rasa pelik untuk cuba beras lain, tukarlah kepada beras basmati, kurang kanji, kurang gula masuk badan...

PILIHAN SAYA?

BERAS REBUS(PARBOILED RICE) BASMATI FAEZA, BERAS REBUS BASMATI VITAGRAIN JASMINE

kat carrefour ade dua2 ni... orang diabetic memang i recommend makan

PSSTT... lagi sedap dari herba poney...yang rasa macam pasir tu... sama sihatnya

kenapa? sebab sedaaappp.... tak rasa macam sihat pun... dan boleh makan macam biasa... 1 cup tapi kandungan gulanya suku cup je...ok kan?

satu lagi... dua2 jenis beras ni ada fiber n extra nutrition sama macam brown rice... tapi yelaaa brown rice ni susah nak telan sikit.... i pun tak minat...

tapi...mahal sikit laa..... tapi bukan makan banyak pun dah kan... hehe


extra entri:

TEH TARIK SIHAT!

guna susu sejat cair (dalam takda gula tak macam susu manis) untuk wat teh tarik and kurangkan gula sikit or pakai EQUAL , tambah serbuk kayu manis... nyamnyam.... ilangkan cravings... jangan seksa diri yek...

ciao!

next entry: TIPS UNTUK SUKSES DI DAPUR DAN PETI AIS

No comments:

Health News