Popular Posts

There was an error in this gadget

Wednesday, February 25, 2009

FRIED CHICKEN-healthy way AYAM GORENG TANPA GORENG?

lau nak sihat...janganla berlapar... cuba HEALTHY LIFESTYLE CHANGES k... ku suka dengan diet yang OPRAH WINFREY buat... iaitu Bob Greene's Best Life Diet
why?

sebab dia cerita tentang more to menukar gaya hidup, gaya makan kita..bukan limit apa yang kita makan...

ok k... antara lifestyle change yang ku rekomen untuk kita ialah... BELI OVEN!
kenapa? haa..ni nak eliminate menggoreng minyak banyak... minyak banyak tak sihat... tak payah cakap banyak pun korang tau...

alaa... ayam bakar tak sedap laa...takda rasa! goreng kan best...rangup... nyam gitu...

sape kate,.....

haa tengok nih!

wat you need

oven.. hehe tak habis2...

chicken

low salt high fiber cream cracker (brand ape je la..tapi jacobs kot yang senang) hancurkan jadi crumbs...


egg white




dah tu je..

resepi yang ku carik memang yang mudah2 je laa...


chicken tu potong-potong ikut suka ati korang...

celup dalam egg white

pastu golekkan dalam cream cracker yang da hancur tu.. lau nak tukar2 selera...dalam biskut crumbs tu letakla...

chili powder ke

jintan ke...

rempah kari ke..

eksperimen la oi... jangan la terhad sangat....

masuk oven...bakar suhu lebih kurang 250 celcius... dalam 15-20 minit..

check dengan mencucuk dengan garfu... ayam ye bukan mata korang... bila kuar juice yang jernih.. ur done!




mmm sedap... crunchy crispy sihat...dapat kebaikan fiber plak tu! tapi jangan la makan sekor ayam sorang2 kay...

ciaoz...

No comments:

Health News