Popular Posts

There was an error in this gadget

Thursday, October 13, 2011

my typical menu for a day

hi... lama dah tak menulis... ok hari ni nak share tentang my typical menu....

early morning just after waking up, bukak mata je, i amalkan minum air with lemon/lime/cider vinegar. ini untuk cleanse/detox our body and turunkan kadar gula yang malam tadi

breakfast!

i cannot stress enough about the importance of having breakfast. " alaaaa malas laa tak selera laaaa nanti lunch skali kan senang"

why do u have to have breakfast?

ok... nak cerita sikit pasal the human body

our body ni very clever machinery.

u dah starve dia dari malam sampai pagi, dia perlukan energy untuk gerak. tapi awak tak bagi2..lambat nya nak isi minyak... so ape jadi?

badan kita ingat dunia sedang menghadapi kemarau, kebuluran, dia conpius bila la lagi nak dapat makanan...ntah2 agaknya takkan dapat makanan lagi...yelaaaa dia ingat ada kebuluran berlaku... jadi... bila masuk je makanan ( dahla makan lambat...banyak pulak yang masuk...ye laaa lapar kan) apa badan kita buat?

dia pegang semua makanan tu taknak proses, taknak convert jadi energy, dia slow kan metabolisme sebab dia takut nak pakai energy, takut abis nanti tah tak dapat makan dah kan? ape akibatnya pada diri sendiri? semua energy yang badan kita pegang tak nak burn tu dia letak kat mana? haaaaa FAT CELL LAA.... lagi selalu buat perangai makan tak tentu lagi konpius badan...dah metabolisma (pembakaran lemak) terus tak jalan, lembab.... tu yang ada dialog "ehhh u makan banyaak mana pun tak gemuk2 ek.... i tak makan pun tak kurus2 napeeee."

so kita kena ajar body kita untuk tingkatkan metabolisma, burn fat walaupun tak buat ape2..best tak?

CARANYA

BREAKFAST!! CONSISTENT TIMING PLEASE!

RAJIN SIKIT BANGUN PAGI MASAK... bukan suruh masak nasik lemak rendang ayam pun,... have something light ok

DIANA'S TYPICAL BREAKFAST

1 apple with cinnamon powder (kayu manis terbukti menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kekuatan insulin, membantu membakar lemak)

fried eggs 2 biji..ye 2 biji... protein membantu kita menahan lapar sepanjang hari dan regulate our sugar jadi takla kul 10 dah kebulur

wholemeal bread 2 keping... extra fiber membantu kita supaya tidak lapar... ingat JANGAN LAPAR!!

ni bukan hari2... bosan woo.... saya banyak resepi breakfast...i love breakfast...tapi lain entri k


10 AM SNACKING

kita mesti snack...kalau tak kita lapar...bila kita lapar kita akan buat bad choices ok... dah lapar hentammm saje makan ape pun...

choose good and excellent snacks!

my favorite: almonds, walnuts, segala jenis nuts, kuaci, whole meal biskut (bukan 10 keping, 2 keping cukup ok)
apple cicah peanut butter

KEAJAIBAN KEKACANG

almonds and walnuts  ada kandungan omega 3paling tinggi banding kacan2 yang lain..sedap plak tu

..ape benda omega 3 nihh...

omega 3 ialah sejenis lemak ..haaaa?? lemak kan gemookkkk

dengarlah nak cerita magic nya

lemak bukan sebabkan gemuk ok.... MAKAN BANYAK sebabkan gemuk....

omega 3 punya power ialah dia boleh BAKAR lemak jahat! dan buat kita kenyaaaanggggg sentiasa.... dia bagitau otak kita...haaa badan ni kenyang dah...berenti makan.,..mula bakar energy!. terer tak omega 3?

sebab tu saya masak guna MINYAK CANOLA sekarang...senang je carik brand NATUREL banyak jual...

pssstt.... berhenti guna minyak sawit please.... minyak sawit ada TRANS FAT...lemak ni badan tak leh proses...jadi dia terus simpan dan betepek di dalam badan

saya nak awak buat experimen sikit... masak benda berminyak macam kari or sambal tumis pakai minyak sawit and minyak canola

simpan dalam peti ais

mangkuk guna minyak sawit akan beku meninggalkan sekeping lemak atas gravy kan

awak bayangkan minyak beku tu dalam badan awak... SIHATNYAAAA

minyak canola? tengoklah sendiri...takkan beku... akan kekal bentuk minyak...

so kalau bleh.... tukarlaaa untuk masa depan.....

aallaaaaaa minyak canola tu mahal laaa.... 3 kg 25 inggit
minyak buruh 3 kg baru 12 inggit

suka ati la... tapi cuba kira ubat kalau sakit

kena kencing manis, darah tinggi, jantung... murah sangat ker?

huhu

ok

next

DIANA'S TYPICAL LUNCH

ok saya kurang sikit lunch2 ni (ngaku) sebab saya dinner cepat...dalam kul 6 dah makan dinner, tapi untuk orang lain yang makan dinner lambat  please have lunch...ingat! bila badan dapat makanan secara konsisten dia akan otomatik bakar tenaga secara konsisten gak... jadi biar badan kita tu membakaaarrrrr je kejanya ok?

tuna sandwich with timun

OR

sup sayur


TYPICAL AFTERNOON SNACK

1 glass of milk


1 apple or buah2 lain yang hi-fiber


DINNER

DOUBLE SERVING VEGETABLE (masak laaa resepi ape2 pun ikut selera)

PROTEIN (AYAM KE DAGING KE IKAN KE)

NASI (1/2 CUP) SAIZ? 1 penumbuk tangan

lapa lagi makan sayur tu banyak2 ... seperiuk pun takpe ok

kalau taknak makan nasik... buatlaaa mihun sup ke ape ke


TIPS TAMBAHAN

MAKE SURE U HAVE 5 SERVINGS OF FRUIT N VEGE PER DAY

ape maksud 1 serving?

allaaaa sikit jeee....

bayangkan 1 biji apple...tu la 1 serving

sukat guna apple tu... kalau carrot? potong2 dapat 1 cup tu 1 serving

5 biji baby tomato, 1 serving

segenggam kobis 1 serving

banyak sangat ke? takdeee ahhh

sikit je

ok penat....

esok entri lain plak eh

bubye!


No comments:

Health News