Popular Posts

There was an error in this gadget

Thursday, October 6, 2011

Exercise...yeeech

exercising...mmmm where to start?

okay... seperti yang saya suda observe kebanyakan kakak2 and adik2 memang selama ni bagi alasan yang sama dengan saya pernah bagi dahulu...

" ala akak maaanaaaa ada masaa nak exercise2 ni dengan anak2 lagi itula inila bla bla bla..."

ehem... i takdek anak and masa i single pun i takdek masa nak exercise2 ni.... skang dah tak sihat baru nak mula... tapi bila dah mula? ok je...

"alaaa taknak laaa nanti kuar muscle macam jantan plak rupa i , suami suka i tembam2 sikit..."

ehem... lau mengah, tecungap2, asik2 ngadu penat suami pun tak selera laaa

Zaman datuk nenek moyang kita dahulu...diorang memang banyak makan nasi... tapi cuba gi interview diorang apa diaorang makan dengan nasi tu? nak jumpa ayam lembu kambing hari2 macam kita? tak deknyeee.... and kebanyakan diorang keja keras... keja kebun....emm ape kesimpulan ni?

energy burned is more than energy taken

kita zaman sekarang?

nak nasi beriani pagi petang siang malam boleh kan kan kan...

pagi

mi goreng dengan telur teh tarik campur karipap lagi 2 biji

jam 10

teh ais kuih donat

kul 11

kunyah biskut kerepek

kul 12

lunch

nasi, ayam kari ikan goreng sirap bandung

petang

goreng pisang, keropok lekor, coke

dinner

nasi ayam ice blended

kul 10 malam

kunyah kerepek sambil tengok tv

kul 12 malam

roti canai teh tarik


angkat tangan sapa punya menu nih????

huhuhuhu... kerja?

duduk bangun duduk duduk duduk bangun dalam bilik air-cond

kesimpulannya

energy taken is waaaaaaaayyyyyyyyyyyyyyy moreeeee than energy burned

result? fat, lethargy, blood pressure naik, gula naik, sakit kepala, suma2 tulaaaa



so.. balik pada topik asal

exercise exercise exercise

sikit jeeee

30 minit EVERYDAY NO EXCUSE

30 minit ni boleh dipecah2kan

apa jenis? ok gi google beratus ribu jenis exercise ada... saya pun google exercise saya...free video ada, takpun kuarkan mesin exercise yang berabuk tu... buat.... buat slow2 dulu... yang penting buat sampai berpeluh 30 minit... nak pecah2kan 10 minit pagi 10 minit petang pun boleh jugak.... tapi mesti buat hari2... masukkan dalam plan hidup, sambil tengok tv citer filipina petang2 tu jumping jack, GET MOVING!

exercise akan bantu kita burn fat, bina muscle, bila jantung kita berdegup kencang maksudnya kita akan burn calorie...bila kita start exercise pembakaran yang berlaku bukan hanya pada masa tu tau..kadar metabolisma kita akan meningkat dan pembakaran kalorie akan berlaku selama 24 jam untung tak?

Dah sudah,  jangan risauuu... FISIOLOGI BADAN WANITA MEMBUATKAN KITA TIDAK AKAN - IMPOSSIBLE! untuk kita bina muscle macam badan jantan... kecuali makan steroid...tak beketul nyerrr... lagi2 buat 30 minit je... orang tu makan ubat.... exercise 7 jam sehari baru dapat badan gitu....yang akan terjadi badan kita akan ketat, yang gelebeh2 tu akan mengecut... dari xl ke m dari m ke s i tell u.....

ermm exercise je laa takyah jaga makan ..kan dah exercise...

INGAT ENERGY TAKEN AND ENERGY BURNED

1 biji karipap memerlukan setengah jam berlari untuk dibakar kalorinya

jaga makan akan menyebabkan berat badan turun, EXERCISE akan bantu bina muscle and burn fat...

kenapa asik sebut pasal muscle ni...

bila berat badan da turun, maksudnya lemak kita suda susut, ruang kosong tu kita nak isi dengan muscle sebab kita taknak lemak datang balik, lebih muscle = lebih alat untuk bakar lemak, muscle ialah tempat bakar lemak, dan kita taknak kekurangan makan yang kita alami tu menyebabkan muscle kita terbakar sekali, kalau kita hilang muscle, tempat kosong tu akan cepat2 di conquer oleh lemak, makin gemuk la kita padahal asalnya nak turun.. disinilah akan bermula fenomena yo-yo

turun 500 g, naik 5 kg hahahaahaaa

ahhhh! tensenla takyahla peningla susah sangat!

nak buat ...buat....taknak buat sudah.... jangan dok ngeluh alaaaaaa bilaaa laaa nak kurus...alaaaa nape laaa i dah tak saiz  s... alaaaaa nape laaa skang asik asik penaaaaatttt jeee....


bila u dah start exercise, ull notice energy akan meningkat, 3 minit pertama jeeee penat.... lepas tu peh hormon adrenalin dah kick in... energy akan betambah dan  akan melahirkan perasaan feel good yang wow lah i tell u....

untuk lebih pertolongan... daftarkan diri anda di www.livestrong.com/myplate

website ni kita boleh daftarkan apa kita makan hari ini dan berapa banyak kalori kita burn masa exercise, bukan apaa.... untuk motivasi diri... bila tengok berapa banyak kita makan satu hari... huih... takut beb... tapi kita masukkan jugak aktiviti ape kita buat hari tu dan tengok kalori kita dah bakar...best... website ni banyak bantu saya kenalpasti makanan apa yang paling banyak kalori... menu asia suma ada disini... nasi lemak ayam kari rendang suma ada... so cuba ye


and about the exercise

daftar diri kat shape.com, banyaaaakkk easy but exercise yang kalau buat isyh terasa lah sooo JOM EXERCISE!!

No comments:

Health News